Po povodniach sú v okrese Stará Ľubovňa poškodené najmä cesty

28.10.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 28. októbra (TASR) – V Staroľubovnianskom okrese je po tohtoročných povodniach ešte stále problém s niektorými cestami a mostmi.
Prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Starej Ľubovni Ladislav Polák informoval, že cesty medzi obcami Mníšek nad Popradom a Medzibrodie a obcami Sulín a časťou Závodie sú prejazdné, avšak s obmedzením.
\"Nie je vítané, aby tie cesty využívali aj ďalší vodiči, ktorí tam nebývajú, pretože nie sú ešte v takom stave, aby to bolo zastabilizované. Predpokladáme, že časť tých prác sa do zimy ešte vykoná, \" doplnil Polák. Práce ešte prebiehajú aj na dvoch mostoch v okrese Stará Ľubovňa, konkrétne v obci Plaveč a pri obci Orlov. \"V časti Plaveč prebieha rekonštrukcia mosta, pri obci Orlov bude musieť správca cesty odstrániť starý spadnutý most, ktorý tvorí prekážku v toku, \" uviedol Polák. Do zimy by sa stabilizácia mosta v Plavči mohla dokončiť. Polák však nepredpokladá, že v Orlove sa nový most podarí zrealizovať do zimy, v tomto prípade neprichádza do úvahy ani rekonštrukcia pôvodného mostného objektu.
Momentálne v celom okrese prebiehajú povodňové prehliadky za účasti zástupcov Obvodného úradu životného prostredia, Štátnej vodnej správy, správcov toku a starostov príslušných obcí, aby sa zmapovali najdôležitejšie práce, ktoré je nutné vykonať ešte pred zimou. \"Je to preto, aby nedošlo pri odchode ľadov v jarnom období k povodňovým udalostiam, \" zdôvodnil prednosta.
Podľa neho nebude dostatok finančných prostriedkov na odstránenie všetkých škôd, ktoré povodne spôsobili. \"Chceme docieliť aspoň to, aby sa vykonali tie najnutnejšie práce do zimného a jarného obdobia, \" konštatoval Polák. Dúfa, že sa nezopakuje tohtoročná situácia z Nižných Ružbách, keď ľadová povodeň ohrozovala miestny most i obec.
V samotnom meste Stará Ľubovňa vyčíslili škody, ktoré napáchal vodný živel na začiatku júna tohto roku, na 1,46 milióna eur. Podľa primátora Valenta Jaržembovského sa škody na majetkoch ľudí vyšplhali na takmer 1,2 milióna eur. Firmy, ktoré majú v meste svoje sídlo, nahlásili stratu 90.000 eur, škody na majetku mesta predstavovali viac ako 190.000 eur. Tohtoročná povodeň však najviac postihla obce Mníšek nad Popradom a Sulín, konkrétne osady Káče, Závodie a Medzibrodie. Problémy voda narobila aj v obciach Orlov, Jakubany a Nová Ľubovňa, v celom okrese voda poškodila dohromady viac ako 1500 domov.
 

Vyberte región